Toscakaka.

Nu ska här bakas!
Vi ska göra en toscakaka.
Vi behöver:

Vetemjöl,
socker,
ströbröd,
ägg,
smör,
mandelspån,
bakpulver,
grädde,
mjölk,
en stor skål,
en mindre skål,
en elvisp,
diverse köksattiraljer,
en ugn med 175° inuti
och en ugnssäker kakform med löstagbara kanter!

Smält 100 gram smör [man kan ju använda margarin om man vill, men jag tycker att smör är tusen gånger godare.] i en liten kastrull.

Medan du väntar på att smöret ska svalna kan du vispa en och en halv deciliter socker och två ägg tills det blir en härligt fluffig och porös smet.

Blanda även två deciliter mjöl med en tesked bakpulver riktigt ordentligt medan smöret svalnar. Jag brukar blanda runt med en gaffel, då vet jag att det blir ordentligt utblandat och kakan kommer att svälla jämt och fint i ugnen.

Nu är det dags att blanda i smöret, mjöl och bakpulver och även en halv deciliter grädde i den porösa härligheten. Vispa runt ordentligt tills det är en jämn och fin smet. Sedan häller du smeten i den ugnssäkra formen, givetvis är den smörad och bröad sedan tidigare.

Låt kakan stå inne längst ner i ugnen i ungefär tjugo minuter. Det kan variera lite. Jag som har en gasugn får passa på den hela tiden. Vad man kan tänka på är att det ska på glasyr och sedan ska den in igen, så den får inte vara ”för färdig” när man tar ut den för att breda på glasyren.
Och glasyren ska vi göra nu!
Smält återigen 100 gram smör, blanda i en deciliter socker, två matskedar mjöl, en matsked mjölk, en matsked grädde och 50 gram mandelspån. Värm på låg värme, rör om hela tiden och var försiktig så att du inte bränner vid! När den ser härligt gul och tjock ut är den klar.

När kakan varit inne tillräckligt länge tar du ut den från ugnen och häller glasyren jämt över kakan. Så bums in med den igen, den här gången i mitten av ugnen, i allt från 10 till 25 minuter. Det du är ute efter nu är att kakan ska få en mjuk gyllenbrun färg. När den är klar, kan den se ut ungefär såhär;

Lycka till!

Annonser

Om julietjuliet

Du är glad!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Toscakaka.

  1. Niklas skriver:

    Jag bjöd in Martina på fika till imorgon, kanske skulle jag göra den här då? Eller så blir det hemmagjorda semlor… hmmm…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s